Гостра їжа корисна чи ні: науковці здивували відповіддю

Надмірне споживання гострої їжі не дуже добре впливає на здоров’я, але якщо споживати її в помірних кількостях, це має багато переваг, особливо для здоров’я кишківника, серцево-судинної системи та обміну речовин.

Як інформує УНІАН, деякі спеції мають противірусні та антиоксидантні властивості, повідомляє Verywell Health, передає Фіртки 

В яких випадках гостра їжа корисна?

Низка досліджень показали, що люди, які їдять гостру їжу майже щодня, мають на 14% менший ризик смерті, в тому числі від серцевих або респіраторних захворювань, ніж ті, хто їсть гостру їжу рідше одного разу на тиждень. 

Крім того, гостра їжа також має антибактеріальну дію, що може принести користь здоров’ю кишківника.

Зокрема, було показано, що гостра їжа приносить користь бактеріям у кишковому мікробіомі, які пов’язані з ризиком захворювання на цукровий діабет, хвороб серця, цирозу печінки та раку.

У матеріалі зазначили, що капсаїцин, який міститься у червоному перці, має численні переваги для здоров’я.

Доведено, що сполука, яка міститься в перці чилі, має такі ефекти, як:

  • антиоксидант,
  • протипухлинний,
  • кардіопротекторний (захищає серце),
  • гастропротекторна (захищає кишківник).

Капсаїцин також має противірусні та антибактеріальні властивості, які, поряд із його сприятливим впливом на мікробіом кишківника, можуть зміцнити імунну систему та допомогти організму боротися з хворобами. Окрім того, корисні властивості містить куркума. Активною речовиною цієї спеції є куркумін, який, як відомо, має антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони можуть захистити організм, нейтралізуючи пошкодження від вільних радикалів (нестабільних атомів, які викликають пошкодження клітин), таких як забруднення та сонячне світло. Куркума може допомогти впоратися з метаболічним синдромом, артритом, тривогою та високим рівнем холестерину, а також зменшує запалення та біль у м’язах, спричинене фізичними вправами, йдеться у дослідженні MDPI. 

Які симптоми викликає надмірне споживання гострої їжі?

Спеції, особливо капсаїцин, є подразниками, які запускають больові рецептори в організмі. Це може викликати біль у шлунку, діарею, блювоту та поколювання губ. Більшість реакцій на гостру їжу не є алергічними, і симптоми зазвичай зникають самі по собі. Хоча гостра їжа корисна для здоров’я, у надмірних вживаннях вона також може бути шкідливою, особливо для шлунково-кишкового тракту. Дослідження показують, що тривалий вплив високих доз капсаїцину може завдати шкоди шлунково-кишковому тракту, а також посилити біль у людей із запальним захворюванням кишківника. Одне дослідження показало, що симптоми з боку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту частіше спостерігаються у людей, які їдять багато гострої їжі, особливо у молодших жінок, – йдеться у матеріалі. 

Як обережно їсти гостру їжу

Коли справа доходить до безпечного вживання гострої їжі, подумайте про те, скільки ви споживаєте та ваш особистий рівень переносимості. Деякі люди не можуть так добре переносити гостру їжу, як інші, тому що у них менше специфічного типу нервових рецепторів, відомого як TRPV1, який допомагає регулювати температуру тіла. Більшість симптомів споживання гострої їжі виникає через споживання більшої кількості, ніж ваше тіло може витримати. Ви ніколи не повинні їсти стільки гострої їжі, щоб ви відчували нудоту або неприємні симптоми. 

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Читайте також:

Лікар назвав п’ять продуктів для схуднення: що додати до раціону

(Не) шкідливі фастфуд і солодке. Як знайти їм місце у збалансованому раціоні (ВІДЕО)