«Мочанка», «колаче» та «муціки»: видано гастрономічний путівник Малинської громади з унікальними стравами | Журнал Житомира

  • 19 квітня, 2024 10:20

На Житомирщині видано брошуру «Гастрономічної спадщини Малинської територіальної громади».

Про це 18 квітня інформує пресслужба Житомирської ОВА.

Нещодавно завдяки ініціативі працівників галузі культури  у рамках пілотного проєкту від БФ «Молода Громада» «Система токенів громадян», присвяченому підтримці культурних практик, було видано 200 примірників брошури «Гастрономічна спадщина Малинської територіальної громади».

У цій брошурі представлено як добре знані, так і маловідомі страви, що є спадщиною української кулінарії старостинських округів. Поряд із пирогами та юшкою, тут можна знайти згадки про унікальні страви, як-от: «мочанка», «колаче», «муціки», «шарпанину» та «макар», які не кожен міг чути чи куштувати.

Доповненням до брошури стала мапа гастроспадщини, що відображає географічне розміщення різноманітних страв і стає ключем до розуміння регіональних особливостей української кухні. Ця ініціатива стала втіленням зусиль численних ентузіастів, які прагнуть відродити та популяризувати кулінарну спадщину України зберігаючи її для майбутніх поколінь.

Повна версія брошури за посиланням.