Триває Великий піст: як дотримуватись обмежень у їжі, аби не нашкодити здоров’ю

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.

Мета Великого посту полягає у приготуванні до святкування Великодня, а сам піст — має сенс очищення та покаяння.

У цей період необхідно дотримуватися обмежень в їжі, а також  займатися духовними практиками, наприклад, читанням молитов, зосередитися на духовному очищенні, проявляючи любов до ближнього, прощаючись з образами, уникаючи конфліктів.

Як розповіла журналістці Фіртки, дієтологиня Тетяна Чевалюк, вкрай важливо постити без шкоди для власного здоров’я.

За словами спеціалістки, під час посту не вживають білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти, відтак залишаються лише крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.

“Тобто основу меню будуть складати жири, вуглеводи та клітковина. Якщо людина виключає лише м’ясо, то їй легше скласти повноцінне меню, а натомість тій, яка тримає строгий піст, необхідно бути більш уважною та відповідальною.

Адже тваринні продукти — найбільші постачальники білків, тому необхідно контролювати процес надходження цього елементу з інших харчів і в той самий час не зловживати вуглеводами.

Наприклад, людина виключила лише м’ясо, але попри те споживає рибу, яйця та молочні продукти. Тобто, під час посту для неї лише дещо звузився перелік страв.  

У такому випадку для того, щоб отримати потрібну кількість тваринного білка, необхідно їсти двічі на день їжу, яка його містить.

Для прикладу, на вечерю шматок риби, приготований в будь-якому вигляді крім смаженого, а на сніданок домашній сир з фруктами або овочами.

Пообідати в цей день можна крупами чи бобовими. Ці продукти містять в собі необхідну кількість цього елементу, і голоду не виникатиме».

Водночас при кожному прийомі їжі важливо споживати овочі. Фахівчиня пояснює: тоді й білки краще засвоюються, й легше виводяться з організму недопрацьовані речовини, шлаки.

«Натомість тим, хто не вживає усю їжу, яка не дозволена під час посту, необхідно «подружитися» із калоризатором, бо тоді чітко бачитимемо, яких складових достатньо, а чого бракує.

Важливо — вкласти в меню відповідну кількість рослинних білків, і не перебрати по вуглеводах і жирах.

Якщо протягом посту Церква дозволяє на Вербну неділю вживати рибу, то це необхідно зробити. Тому що понад 30 днів людина харчується повністю рослинною їжею, організм відвикає від тваринної.

А рибні страви на Вербну неділю “нагадають” травній системі про ці продукти, тому на Великдень перетравити м’ясо буде простіше».

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Читайте також:

Перемога над пеклом та смертю: священник з Прикарпаття про значення Вербної неділі та обряди Великоднього тижня